Er jeg en dårlig feminist?

Processed with VSCO with s3 preset

Av: Felicia Donkor, journalist i Side2

Innlegget ble også publisert på Felicas blogg her. 

«Feminist: a person who believes in the social, political and economic equality of the sexes»

Slik lyder midtpartiet til Beyonces ikoniske feministiske-anthem «Flawless». Jeg var bare 22 år og danset meg svett til Beyonces nyeste låt i et av de travleste nattklubbene i Oslo, Svett, full, men oppmerksom – klarte jeg ikke riste av meg det aller siste som forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie fortalte i Beyonces låt.

Jeg hadde aldri hørt om feminisme, heller hadde jeg aldri hatt bruk for feminisme. I hodet mitt tenkte jeg at jeg var heldig som var en kvinne i gode gamle Norge. Et av verdens mest likestilte land. Hvorfor i all verden skulle jeg bli en av de damene som bare hisset seg opp over menn? Hvem var det som ville være en illsint dame som hatet menn og lot håret gro steder det ikke var ment å være? Hvorfor skulle jeg bruke min energi og tid på å klage over at ting fortsatt var urettferdig for meg? Det var noe jeg ikke hadde lyst å bli assosiert med.

I en alder av 25 så jeg feminismen i et nytt lys. Jeg ble introdusert for et univers som var fylt av sterke kvinner med fantastiske budskap. Plutselig oppdaget jeg flere kvinner som jeg kunne se opp til. Fargerike begreper «Third Wave Feminism», «Interseksjonell feminisme» og «Mansplaining» gav et ansikt til en god del forklaringer som jeg hadde reflektert over en liten stund. Etterhvert skjønte jeg at kampen for å være likestilt stakk enda dypere hos meg enn en alminnelig mainstream feminist. Jeg måtte ikke bare kjempe for å bli likestilt, men jeg måtte kjempe hardere for å passe inn i et ideal som primært fokuserer på en spesifikk gruppe med kvinner.

Til slutt skjønte jeg at det handlet aldri om å hate menn eller være sinna. Det handlet bare om to ting: likestilling og likeverd. Likevel – følte jeg ikke helt at jeg passet inn i dette universet. Joda, jeg var for likestilling mellom menn og kvinner – men var det virkelig alt jeg skulle kjempe for? Hva med den ufrivillige seksuelle trakasseringen ikke-etniske norske kvinner opplever i hvert fall én gang i livet? Hva med mikroaggresjonen, stereotypiske sexistiske tankemønster og diskriminering som ikke-etnisk norske kvinner opplever? Hvorfor kunne vi ikke kjempe for de også?

Flere ganger har jeg tenkt på hva bevegelsen betyr for meg.

Jeg skulle ønske jeg hadde et fasitsvar på hva feminismen egentlig er. Et svar som fikk deg til å klappe ivrig i hendene og skrike, men sannheten er at det egentlig ikke finnes noe fasitsvar. Min definisjon på feminisme er nok ikke det samme som din. Kanskje jeg ikke kjemper den samme kampen som du kjemper. Kanskje mine vanskeligheter og negativitet som jeg må håndtere som afro-norsk kvinne kan virke fullstendig fjernt for deg. Feminisme for meg betyr å ta den individuelle kampen som gjør det lettere for deg å være kvinne i vårt samfunn.

Men likevel er kampen ikke perfekt. Feminismen er ikke perfekt. Det kommer til å ta tid før vi klarer å fjerne bort den negative stigmatiseringen rundt begrepet feminisme. Inntil da – skal jeg bare fortsette å være i et univers som har fått meg til å skjønne hvordan det er å være kvinne i 2018. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort.

Av og til ler jeg høyt av å være en feminist. Det er så paradoksalt på flere måter. Jeg kjemper mot sexisme, men konsumerer mye musikk som refererer til kvinner som «bitches» og «hoes». Jeg drømmer om at det vil bli laget flere filmer med kvinner i hovedrollen, men jeg har samtidig ikke et problem med at kvinnen er bare «sidekicks» eller satt i hjelpesløs romantisk setting. Er det ikke litt ironisk? 

Noen vil nok mene at jeg har mye å lære eller at jeg ikke kan stå for kvinnekampen. Jeg derimot, tar stolthet i å kalle meg en dårlig feminist. Jeg har mine feil og jeg er menneskelig. Mine personlige interesser og personlighetstrekk ville nok ikke passet inn i dagens mainstream feminisme, men jeg er fortsatt en forbanna interseksjonell feminist.

Sjekk ut flere innlegg på Felicias blogg her. 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg