hits

juni 2017

Fest, kjærlighet og så mye mer

AV: Marthe Øvrum, leder i Skeiv Ungdom


Fredag 23.juni begynner Oslo Pride. En drøy uke med debatter, kunst, show, fest, og sist men ikke minst- selveste Pride Paraden den 1.juli. Vi i Skeiv Ungdom vet at det finnes dem som ikke forstår seg på Pride, som synes det blir for mye «homofokus» eller som tenker at vi har kommet så langt at det ikke lenger er behov for å danse rundt i Oslos gater med regnbueflagg og boa. Jeg tror at verden hadde vært et finere sted generelt hvis vi alle hadde danset mer rundt i gatene med regnbueflagg og boa, bare sånn at det er sagt. Men Pride handler om så mye mer enn det som synes på overflaten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pride handler om følelser, om rettigheter og om muligheten til å leve gode liv som seg selv. Pride handler om å hylle de som har stått på barrikadene for at vi har kommet dit vi er i dag, om å ikke ta egen frihet for gitt, og om å kjempe for de av oss som fortsatt ikke blir møtt på en god måte i samfunnet. Pride handler om meg, og uavhengig av om du er skeiv eller ikke, så tror jeg at Pride også kan handle om deg. For Pride handler om hvilket samfunn vi vil leve i, og om hvordan vi sammen kan skape et samfunn som kan romme mangfoldet blant oss mennesker. 

Jeg deltok på min første Pride som 18-åring. Fra Pride det året sitter jeg spesielt igjen med to minner. Den ene minnet er fra da jeg kom til Pride Park, og la merke til regnbueflaggene som vaiet i vinden foran rådhuset. Jeg hadde sett regnbueflagg mange ganger før, og selv om det så lenge jeg kan huske har vekket en god følelse i meg, så ble møtet med regnbueflaggene ved rådhuset ekstra sterkt. For meg ble regnbueflaggene i  kommunens flaggstenger hjembyen min sin måte å si «hei» til meg på. Byen min sa hei til hele meg, og ville flagge for min frihet til å være meg selv. Det gav en skikkelig god følelse, og en stolthet som jeg frem til da ikke hadde kjent så mye på.

Den andre minnet er av en mer ubehagelig karakter. Bakerst i paraden gikk det en demonstrant med et stort skilt hvor det stod «God hates fags» Demonstranten hadde også med seg en megafon som han brukte til å formidle sitt lite hyggelige budskap. Et budskap om at jeg og andre skeive som elsker etter eget hjerte og ikke samfunnets normer er feilvare, har misforstått eller er dårlige mennesker. Det gikk tusenvis av andre mennesker i paraden den dagen, likevel er det han jeg husker best. Det har gått flere år siden mitt første møte med Pride. Likevel tror jeg at dette møtet med Pride kan illustrere noe av hvorfor Pride er så utrolig viktig.

Pride bidrar til de av oss som bryter med normer for kjønn og seksualitet kan få oppleve å bli sett og synliggjort. Ved å ta plass i bybildet, danse i gatene, diskutere i debattene og lage show og fest, er vi med på å si at vi finnes og at livene våre er likeverdige andre menneskers liv. Pride er fest, glede, kjærlighet og stolthet! Men Pride er også kamp. Pride er kampen mot hat og uvitenhet, og kampen for et samfunn som ivaretar mangfoldet blant oss.

For Skeiv Ungdom er Pride er motstand mot de stemmene som mener at homolobbyen må knuses, og en viktig synliggjøring av at selv om vi har kommet langt - så har vi fortsatt mye å kjempe for. Fortsatt er homo et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder og fortsatt finnes det mennesker som ikke kan være åpne om hvem de er i frykt for å bli møtt på en dårlig måte. Fortsatt finnes det stemmer som roper høyt om at transkvinner ikke er kvinner, og fortsatt er det sånn at de av oss som hverken identifiserer oss som mann eller kvinne ikke får anerkjent våre kjønn av staten. Skeiv Ungdom jobber for mangfold og mot diskriminering hele året, og det varmer våre hjerter å se folk under Pride støtte opp om våre verdier.

Pride er en hyllest til de som kom før oss, en feiring av hvor langt vi har kommet og en kamp for en enda bedre fremtid. Så bli med på festen, bli med i kampen, og delta på Pride!

Les mer: Oslo Pride Parade med Skeiv Ungdom