hits

mars 2017

Mange har hengt seg opp i bruken av ordet plastikkdame, og jeg kan forstå detLeserinnlegget stiller først og fremst spørsmål ved Vinterfestukas booking av Sophie Elise til Svarta Bjørn-konferansen. Dette er et spørsmål som ble stilt av lesere allerede da det ble kjent at hun var en av foredragsholderne i januar, og er del av en løpende debatt. Vår vurdering var at spørsmålet er betimelig, og fordi mange diskuterer det var det også viktig at spørsmålet ble løftet på leserinnleggplass. Så brukte forfatteren av innlegget begrepet plastikkdama. Vi løftet først dette ordet opp i tittelen, og det har jeg forklart at vi tar selvkritikk på i mitt svar til leserne som reagerte på vår Facebook-side. Vi endret tittelen etter ganske kort tid, men beklager at ordet ble løftet i tittelen. Så hører det med til historien at det aktuelle leserinnlegget har utløst et skrev av nye innlegg fra lesere som tar Sophie Elise i forsvar, som vi har publisert på nett og satt på trykk. Som lokalavis er det å være en arena for lokal debatt en sentral oppgave.

Vår hensikt var ikke å publisere dette innlegget for å henge ut eller mobbe noen. Sophie Elise er en offentlig person som gjorde en offentlig opptreden i Narvik, og på bakgrunn av dette har en av våre lesere skrevet et leserinnlegg med sin mening om hennes deltakelse på Svarta Bjørn-konferansen. Som en kjent person som også oppsøker offentligheten, var vår vurdering at hun også er vant med at det menes noe i offentligheten om det hun gjør. Men vi ønsket ikke å mobbe noen.

Dette er som sagt et leserinnlegg, ikke noe en journalist har skrevet. Selvsagt skal man ikke mobbe, men det er forskjell på at en av våre lesere mener noe og hva en journalist eller redaktør skriver. Det er også forskjell på for eksempel en butikkdriver i Narvik som står på scenen og en kjendisblogger som har 60.000 lesere hver dag og makt til å svare for seg.

Vi tok kontakt med Sophie Elise og hun fikk anledning til å svare for seg, men via managementet fikk vi beskjed om at hun ikke ønsket å kommentere saken.

For øvrig har jeg skrevet følgende kommentar til leserne våre på Facebook som reagerte:

Saken som debatteres i denne tråden er et leserinnlegg skrevet av Jorunn Horrigmoe, som setter spørsmålstegn ved bookingen av Sophie Elise til Svarta Bjørn-konferansen. Jeg har ingen problemer med å forsvare at Fremover publiserer et leserinnlegg som stiller spørsmål ved programmet i et så stort og viktig arrangement som det Svarta Bjørn-konferansen er. Det er sikkert flere enn Horrigmoe som har gjort seg tanker om dette, og nettopp derfor er det også viktig at spørsmålene stilles.

Det jeg har problemer med, er tonen i debatten her på Facebook. Denne diskusjonen sporer tidvis av i forhold til hva det stilles spørsmål om i innlegget. Og misforstå ikke: Fremover har selv bidratt til at dette har skjedd. Mange har hengt seg opp i bruken av ordet plastikkdame, og jeg kan forstå det. Tittelen var et sitat fra innlegget, og jeg ser at Fremover ikke hadde behøvd å løfte dette som et poeng i tittelen. Her tar vi selvkritikk. Nettopp derfor gikk det heller ikke lang tid fra saken var publisert til vi faktisk endret tittelen på innlegget. Den første tittelen blir av enkelte oppfattet som spisset mobbing og jeg forstår det. Dette har ikke vært vår hensikt.

Så fungerer Facebook dessverre sånn at vi ikke kan endre tittelen som vises på saken vår her inne. Av den grunn vurderer vi å slette hele denne tråden. Ikke fordi vi ikke tåler kritikk mot oss selv, men fordi innlegget slik det fremstår nå rammer Sophie Elise unødvendig hardt. Sophie Elise har bygget opp en offentlig posisjon som innebærer at hun også må tåle at mange mener mye om henne. Det har hun stått i lenge før Svarta Bjørn-konferansen, og Sophie Elise har både kanalene og evnen til å svare godt for seg. Det gjør det selvsagt ikke greit å mobbe henne. Om hun hadde noe på Svarta Bjørn å gjøre eller ikke, tar ikke vi stilling til, men vi tillater selvsagt at våre lesere har meninger om akkurat dette.

Christian S. Andersen, sjefredaktør i Fremover